Günümüzde çoğu insan akıllı telefonları günün 24 saatinde yanında tutuyor. İşteyken cebinde, metroda veya otobüste ellerinde ve hatta uyuduklarında komodinin üstünde. Bu yoğunlukta kullanmanın, uzun vadede insan sağlığına zarar verip vermeyeceği hala netleşmemiş bir araştırma konusu.
Bütün kablosuz iletişim araçları radyasyona sebep olur. Özellikle telefonu kulağımıza tuttuğumuzda en fazla radyasyona maruz kalırız.
Örneğin bu fotoğrafta 15 dakikalık bir telefon konuşmasının baş bölgesinde sıcaklığı ne derece artırdığı gösterilmektedir.
Radyasyon seviyesini ifade etmek için SAR değeri kullanılır. Avrupa standartlarına göre yasal olarak SAR değerinin kilogram başına 2 watt olması gerekmektedir. Hangi radyasyon seviyesinin güvenli olduğunu belirleyen evrensel bir kriter yoktur ama, Alman çevre dostu sertifikası ‘Blue Angel’, yalnızca kilogram başına 0.60 watt’tan daha düşük SAR değerine sahip olan telefonlara verilmektedir.
En fazla radyasyon yayan güncel telefonlara gelince ağırlığı Çinli telefonlar oluşturmakta. Birincilik Çinli marka Xioami’nin. En yüksek radyasyon seviyesine sahip Xioami Mi A1’in SAR değeri kilogram başına 1,75 watt. Onu diğer bir Çinli OnePlus 5T modeli takip etmekte. Aslında, bu listede ilk 16 cihazdan 8’i bu iki şirketten birisi tarafından üretilmiş. Ama bunun yanında IPhone 7, IPhone 8 ve Google’ın en yeni modeli Pixel gibi daha büyük markaların telefonları da bu listeye girmiş. Buradaki 16 telefonun da SAR değeri ‘Blue Angel’ sertifikası için kriter olan 0,6 W/Kg ‘ın iki katından fazla.
En az radyasyon yayan telefonlara gelince, burada Samsung’un ezici bir üstünlüğü var. 0.17 W/Kg ile en düşük radyasyon yayan telefon Samsung Note 8 ve bu listedeki 16 telefonun 8’i Samsung. Samsung’ın dışında ZTE, Motorola ve LG’de bu listeye girmeyi başaran markalar.
Belki bu bilgilerden sonra telefon alırken diğer özelliklerle birlikte radyasyon seviyesine de bakabiliriz. Ne dersiniz.